poniedziałek, 12 października 2009

Grillowany kurczak z frytkami z cukinii na sałatce ze szpinaku

Ostatnio staram się jeść zdrowo, co często wymaga inwencji i zintensyfikowanych poszukiwań. Ten przepis jest bardzo prosty, a równocześnie oryginalny, a takie połączenie bardzo mi odpowiada. Bardzo mi przypadło do gustu przyprawienie cukinii curry i pieprzem cayenne. Nie pomyślałabym też, że szpinak w tak surowej postaci może być bardzo dobry.
Inspiracja stąd.



GRILLOWANY KURCZAK Z CUKINIĄ I SZPINAKIEM

Składniki na 1 osobę:
pierś (może być też udko) z kurczaka
1/2 cukinii
garść oliwek (oryginalnie czarne, ale z zielonymi równie dobre)
garść świeżego, szpinaku
kilka listków bazylii
rozmaryn
sok z cytryny
oliwa, ocet winny, currym, pieprz cayenne, słodka papryka, sól i pieprz, odrobina białego octu winnego i balsamico


Pierś z kurczaka czyścimy, kroimy na 2-3 części, żeby szybciej się zgrilowały. Mięso obtaczamy w curry, dodajemy soli i pieprzu, posypujemy rozmarynem, można też dodać przyprawy do grilla. Przygotowujemy marynatę z oliwy, soku z cytryny, balsamico. Wkładamy mięso do miski i zalewamy marynatą, odstawiamy do lodówki, żeby się przegryzło.

Cukinię myjemy, odcinamy końcówki (i ewentualnie obieramy). Kroimy wzdłuż na cienkie plastry, które kroimy na paski. Przygotowujemy marynatę dla cukinii - mieszamy oliwę, sok z cytryny, curry, obie papryki, pieprz i sól. Polewamy równomiernie cukinie powstałą zalewą i również odstawiamy na chwilę.

Szpinak myjemy, odcinamy twarde końcówki, jeśli takowe występują, siekamy dość grubo. Siekamy również bazylię i mieszamy ze szpinakiem. Oliwki kroimy w plastry.

Nagrzewamy patelnię grillową, na której smażymy kurczaka. Trwa to mniej więcej po 7-10 min z każdej strony, ale trzeba pilnować i sprawdzać na bieżąco. Zdejmujemy kurczaka i wkładamy następnie cukinię, którą grillujemy dużo krócej, tylko do momentu aż zmięknie, ale się jeszcze nie rozpadnie. Tu też warto próbować, żeby doprowadzić do najbardziej lubianej konsystencji, bo gusta w kwestii cukinii są różne.

Nakładamy na talerz kurczaka, na niego cukinię i posypujemy szpinakiem wymieszanym z bazylią i oliwkami. Polewamy oliwą z sokiem z cytryny lub octem winnym i przyprawami do smaku. Wygląda bardzo efektownie!

4 komentarze:

  1. dzisiaj najbardziej mam ochotę na Twój obiad
    te frytki i kurczak
    i cukinia
    kolory, smaki

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł. Pięknie wygląda i bardzo kusi :)

    OdpowiedzUsuń
  3. nie no taki obiad to bym chciała jeść codziennie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. kasiaaaa24 - dziekuje:)

    mietowka22 - czemu nie!;)

    OdpowiedzUsuń