Można je modyfikować na wiele sposobów, wykorzystując jako nadzienie różne smaki czekolady, ale ja najbardziej lubię takie najprostsze – z dobrej, gorzkiej czekolady. Czasem dodaje do ciasta odrobinę likieru cointreau, którego smak dodaje im elegancji.
Inspirację zaczerpnęłam ze strony Rondelek.

BARDZO CZEKOLADOWE CUPCAKES
150 g gorzkiej czekolady
6 kostek (tu możemy puścić wodze fantazji i dodać każdej czekolady)
80 g masła
6 łyżek cukru
2 łyżki mąki
4 jajka
Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. (w oryginalnym przepisie było 240 st C, ale u mnie skończyło się to przypaleniem).
150 g czekolady i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Ubijamy jaja i cukier, aż masa będzie biała. Dodajemy mąkę, rozpuszczoną czekoladę. Wykładamy formę do muffinek papilotkami lub smarujemy tłuszczem. Wypełniamy je do połowy masą, wkładamy po pół kostki czekolady i wypełniamy do końca.
Pieczemy ok. 10 – 15 min.
Mimo że gorące babeczki parzą palce, zajadamy się popijając mlekiem...
połączenie czekoladowych babeczek i likieru brzmi niezwykle pysznie
OdpowiedzUsuń